Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Schimbarea – care este modul rațional de a ne raporta la ea?

Gabriel Dinu

Schimbarea este inerentă vieții, este parte din ea. Nu putem să o evităm, sau putem, însă nu la nesfârșit: lumea se schimbă, oamenii din jurul nostru se schimbă, noi înșine ne schimbăm. Ne împotrivim uneori doar pentru a descoperi că, cu cât mai mult încercăm să menținem lucrurile la fel, cu atât mai greu ne este, cu atât mai mult trebuie să luptăm.

Este schimbarea bună? Este rea?

Ce pot spune cu siguranță este că este anxiogenă – generează anxietate. Creierului nostru îi place predictibilitatea, cunoscutul. Ne-am dezvoltat punând lucrurile în categorii, explicându-le în termeni de cauză-efect, clasificând, organizând. Ne simțim în siguranță atunci când știm despre ce este vorba, la ce să ne așteptăm.

Iar schimbarea este exact opusul cunoscutului: ceva nou, cu care nu ne-am mai întâlnit, în raport cu care nu putem prezice cu siguranță cum ne vom descurca. Creierul nostru intră în alertă pentru că scopul lui – supraviețuirea noastră (a se citi rutina, obișnuința, bunăstarea, succesul, relațiile) – nu mai este atât de previzibil: „Poate nu sunt nici acum într-o situație ideală, dar măcar acum știu ce să fac ca să mă descurc. Dacă după schimbare nu mai reușesc?”

Butoanele noastre sensibile, temerile, gândurile iraționale ies la suprafață. Și apare frica, anxietatea.

Ce te ajută atunci când te confrunți cu o schimbare:

  • Să te concentrezi pe prezent. Pe aici și acum.
  • Să te focusezi pe ce anume este în puterea ta, ce poți face tu pentru a-ți ușura tranziția – să înțelegi mai bine schimbarea, să cunoști contextul nou, oamenii, locurile, mediul.
  • Să accepți schimbarea. Să intri în ea. Dacă e inevitabil, a te împotrivi nu te ajută – doar te face mai nefericit și mai neputincios. Nu încerca să învingi într-o luptă deja pierdută. Împrietenește-te cu schimbarea: cu cât mai rapid te familiarizezi cu ea, cu atât mai rapid nu va mai fi o schimbare pentru tine.

Așadar, schimbarea – bună sau rea? Noroc sau ghinion? Cine știe? Tu fă ce ține de tine să fii bine. Și vei fi.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a ce te ajută în momentele de schimbare, iar daca ai nevoie de ajutor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea si primele 3 lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.