Articole
Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica
Panica, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului
Gabriel Dinu
Psiholog Irina Paraschiv: “In viata multora dintre noi au intervenit la un anumit moment dat stari de neliniste, ingrijorare, poate insotite de senzatii fiziologice neplacute: senzatii de amorteli, batai puternice ale inimii sau senzatii de durere sau presiune in piept, senzatie de sufocare sau nod in gat, dificultati de respiratie, incordare si tensiune musculara, confuzie si ameteala, frica de a face un infarct, un atac cerebral sau de a “innebuni” insotite de o teama de ceva rau iminent. Toate aceste simptome aflate la un nivel de intensitate ridicat pot indica existenta unor stari de anxietate si panica.
Din pacate gradul in care aceste stari sunt intalnite la nivelul populatiei este unul destul de ridicat, ceea ce le face sa fie traite ca fiind chinuitoare si sa afecteze destul de mult calitatea vietii.
Exista o mare reticenta in a apela la un psihoterapeut atunci cand apar aceste stari, in acelasi timp existand si o mare varietate de orientari terapeutice dintre care persoanele pot alege.
In acest articol imi propun sa descriu, impreuna cu una dintre clientele cu care am lucrat pe acest tip de tulburare, ce inseamna anxietatea si panica din perspectiva orientarii cognitiv- comportamentale si ce presupune interventia cognitiv-comportamentala in anxietate si panica – aceasta fiind o orientare validata prin studii stiintifice.“
Ce inseamna panica?
De cele mai multe ori un atac de panica porneste dupa o stare in care din diferite motive ne-am simtit ceva mai rau, mai slabiti, mai putin energici sau cum ne simtim de obicei. In acest moment, ingrijorandu-ma si punandu-mi intrebari de tipul: “Oare ce se intampla cu mine?” apare frica, care la randul ei genereaza in corp o serie de senzatii, cum sunt cele descrise mai sus.
O persoana care a trecut prin aceste stari le poate descrie foarte bine:
Alina G.: “Mi-ar placea sa va spun ca doar una dintre starile mentionate anterior este infricosatoare, insa in momentul atacului de panica apare un cumul de senzatii chinuitoare. Le-am resimtit pe toate in toti acesti ani de cand ma confrunt cu starile de panica si cred ca de fiecare data m-am speriat la fel. Intensitatea gandului negativ este atat de puternica, incat reusesti sa crezi ca acum este sfarsitul. Eu cel mai mult m-am luptat cu senzatia de derealizare si depersonalizare.I n momentul in care se apropia atacul, chiar nu mai stiam ce se intampla cu mine si desi nu-mi pierdeam cunostinta, parca totul era un vis. Poate ca de acolo mi se trage fobia de a nu innebuni!Pentru ca in acele momente cumplite eram convinsa ca asta este momentul in care pierd contactul cu realitatea si voi ajunge o “leguma”.”
Psiholog Irina Paraschiv: “De cele mai multe ori, frica generata de astfel de ganduri duce la instalarea unei “stari de alerta” in corpul meu ceea ce face ca acesta sa se “pregateasca pentru lupta/ fuga” ce poate sa vina. Asa incat, explicatia acestor stari este de multe ori foarte logica, desi in prima faza vine cu ganduri si mai chinuitoare pentru persoanele care trec prin acestea”:
Alina G.: “O alta perioada a vietii mele este aceea cand atacurile de panica le faceam pentru ca eram speriata sa nu fac infarct. Simptomele erau atat de reale incat nu aveam cum sa ma insel! Exact ce stiam ca se intampla cu organismul in timpul unui infarct, exact asta simteam eu. Facusem o “pasiune” pentru serviciul ambulator, cardiologi si tot ceea ce insemna analize.”
Ce putem face?
Psiholog Irina Paraschiv: “Pentru ca de cele mai multe ori aceste stari sunt mentinute de un sir de ganduri negative, irationale si “catastrofale” este destul de dificil de iesit din acestea fara un ajutor specializat.
Psihoterapia cognitiva porneste de la premisa ca starile emotionale negative, asa cum este si panica, sunt cauzate de un anumit mod de a gandi si interpreta senzatiile fizice din corp sau situatiile externe noua. Astfel, in sedinte, discutam si aducem in prim plan acest ganduri nerealiste si rationale si le contra-argumentam. Scopul este obtinerea unui mod de a gandi ceva mai rational care va va ajuta in a controla aceste stari si astfel sa reusiti sa va bucurati de viata.
In prima faza a psihoterapiei, persoana care se confrunta cu aceste stari va fi familiarizata cu ce se intampla in mintea si corpul acesteia cand trece prin ele. Mai apoi, folosind exercitii si tehnici specifice, psihoterapeutul va va asista in identificarea, disputarea si, in ultima instanta, restructurarea gandurilor “irationale” astfel incat “pericolul” perceput de creier sa nu mai apara, deci starea de anxietate si panica sa fie controlate. Totodata, acest proces este unul care presupune mult efort constient si voluntar de a-mi aduce gandurile, care pana acum mi se pareau naturale, in prezent si de a le disputa cat mai rational, logic si functional. Asa cum au observat si persoanele care se confrunta cu asta: Alina G.: “Este aproape imposibil pentru un om care se afla intr-un atac de panica sa gandeasca rational. Asta o pot garanta, pentru ca in perioada de inceput, atacul de panica era epuizant si reuseam sa ma simt mai bine doar pentru ca oboseam sa gandesc “gresit”. Asa ca, fara un ajutor de specialitate, nu vad posibila rezolvarea acestei probleme. Cel putin, la mine doar asa a functionat! Tratamentul medicamentos nu a fost suficient si atunci am fost nevoita sa apelez la terapie.”
Psiholog Irina Paraschiv: “Totusi acest efort merita! Incet, incet, cu suport din partea psihoteraputului si cu exercitiu, persoanele reusesc sa isi controleze starile negative. Partea cea mai buna este ca psihoterapia cognitiva ofera instrumentele prin care aceste stari sa fie controlate pe viitor cat mai bine, fara sa fie nevoie de ajutorul psihoterapeutului sau de medicatie.”
Alina G.: “Nici in momentul de fata nu sunt recuperata complet, insa acum am toate armele pentru a infrunta situatia. Si acum imi aduc perfect aminte ultimul atac de panica (in urma cu 4 luni)… Pentru ca deja facusem cateva sedinte de terapie si faceam eforturi sa urmez pasii, cateva notiuni le memorasem. Stiam ca pentru a scapa de senzatia de derealizare trebuie sa-mi reglez respiratia. Asta am si facut! Parca imi era mai bine. Apoi mai stiam ca daca imi distrag atentia voi reusi sa controlez momentul. Asta s-a si intamplat! Am reusit sa-mi controlez atacul de panica, inca “din fasa”. A fost ca o victorie! Dupa un timp atat de scurt de exercitii, aveam rezultate. Cum de nu am stiut 8 ani secretul?”
Psiholog Irina Paraschiv: “Din fericire psihoterapia cognitiv-comportamentala functioneaza cu rezultate foarte bune in peste 90% dintre cazuri, atunci cand se urmeaza indicatiile psihoterapeutului. “
Alina G.: “Este trist ca nu avem curajul sa cerem ajutor, avem prejudecati si asta ne afecteaza sanatatea. Suntem atatia in situatia asta… haideti sa facem ceva pentru noi, pentru sufletul nostru, haideti sa invatam sa facem pace cu starile noastre!”
Asa incat va invit sa nu traiti cu aceste stari negative si cu anxietatea permanenta ca ceva rau se va intampla, atunci cand exista o cale mult mai eficienta de a controla aceste stari si de a va bucura de viata in fiecare zi!
Psihoterapeut Irina Paraschiv & Alina G.
Bucură-te și tu de avantaje!
Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.