Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Gândeşte sănătos şi de sărbători

Gabriel Dinu

Se spune despre sărbătorile de iarnă că sunt cea mai frumoasă perioadă din an! În acelaşi timp sunt şi cea mai stresantă pentru mulți dintre noi. Dacă te confrunți cu un nivel ridicat de stres sau stări neplăcute, e important să ştii că acestea sunt cauzate de anumite idei distorsionate care şi-au făcut loc în mintea ta.

Iată câteva exemple de gânduri negative pe care le-am întâlnit la clienții mei cu privire la perioada de sărbători:

1. „Trebuie neapărat ca totul să fie perfect”. Fie că ai acest gând cu privire la brad, la cadouri, la masa de Crăciun sau la întreaga perioadă a sărbătorilor, este nebenefic. Oricât efort vei depune, va fi mereu ceva ce ar putea fi îmbunătățit. Perfecțiunea este aproape imposibil de obținut, iar standardele prea ridicate au un singur rezultat sigur: îți strică starea de bine. Încearcă să înlocuieşti perfecționismul disfuncțional cu ideea că vei face ce ține de tine pentru un rezultat cât mai bun cu putință. 

2. „De sărbători am voie să… (completează cu un comportament nesănătos pe care alegi de obicei să îl practici de sărbători)”. Mulți dintre noi luăm sărbătorile ca pe o perioadă de relaxare, dar ceea ce se întâmplă de fapt este că ne dăm permisiunea să ne facem rău: să mâncăm mai mult decât avem nevoie, să consumăm alcool sau zahăr în exces, sau să neglijăm nevoia de somn şi mişcarea. Legile după care funcționează corpul tău nu se suspendă doar pentru că este Crăciun. Comportamentele nocive menționate mai sus pot accentua starea de stres, anxietate sau deprimare. Încearcă, deci, să adopți o atitudine favorabilă vis-a-vis de corpul tău indiferent ce zi a anului ar fi! Ca să ne menținem echilibrul şi în zilele de sărbătoare este nevoie să ne odihnim în fiecare noapte cel puțin 7 ore, să mâncăm moderat, chiar dacă masa este plină de bunătăți, să evităm pe cât posibil alcoolul şi zahărul şi să ieşim la plimbări zilnice sau să ne facem timp pentru un sport care ne relaxează. 

3. „Dacă spun „Nu” sunt o persoană rea”. În perioada de sărbători primim foarte multe invitații care ne aglomerează timpul şi mintea: invitații la masă, la concerte, serbări, la susținerea unor cauze, etc.. Din păcate uneori nu reuşim să răspundem tuturor deoarece timpul şi resursele ne sunt limitate. Ca urmare, în mintea noastră poate apărea o senzație de vinovăție. Ne putem eticheta ca fiind nerecunoscători, egoişti sau chiar ca fiind oameni răi. Aminteşte-ți totuși că ai voie şi este chiar necesar să spui „Nu” unor invitații sau unor cerințe, ca să spui „Da” altor solicitări prioritare. Întreabă-te de cine eşti responsabil în primul rând? Cine este important să primească timpul, atenția şi resursele tale? Vor rămâne cereri şi invitații neonorate? Poate. Dar asta nu înseamnă că eşti „un om rău”. Înseamnă că eşti „un om”.

Gândurile negative automate în perioada de sărbători pot fi multe şi foarte diverse. Fii atent la ce îți spune mintea ta si decide în mod conştient care gând merită ascultat şi care merită doar observat şi lăsat să treacă.

Dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.