Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Cum trecem peste momentele care par de netrecut?

Gabriel Dinu

Mi s-a intamplat de mai multe ori in ultima perioada sa discut despre momentele in care ajungem la capatul puterilor, in care ne gandim ca greul nu se va mai termina, ca nu mai putem duce si nici nu vedem sensul sau “lumina de la capatul tunelului” astfel incat sa continuam lupta.

Fie ca este legat de noi, de anxietatile si de starile noastre emotionale, de familie sau de serviciu – cu totii am trecut, trecem si vom mai trece prin astfel de momente – le cunostem si ne sunt poate mai familiare decat ne-am dori.

Asadar, cum le depasesti? Ce faci cand te simti deznadajduit si nu pare ca exista vreo solutie rapida?

  • Iti amintesti cuvantul cheie: “momente”. Nimic nu este permanent, cu atat mai putin starile emotionale prin care navigam zilnic. Unele sunt mai dificile, mai descurajante, aparute poate sa “puna capac” unor perioade oricum dificile, insa, toate, sunt doar momente. Trec.
  • Schimbi gandirea. De multe ori petrecem mai mult timp gandindu-ne la cat de greu ne este decat la situatia grea in sine. Si asta nu doar ca nu ajuta, dar face si mai mult rau. Cu cat te gandesti mai mult ca este greu, ca nu poti suporta, cu atat ramai mai mult prins in aceste ganduri si este mai greu sa actionezi pentru a iesi din situatie. Primul pas spre solutie este sa o cauti in loc de a contempla dificultatea problemei. Ganduri rationale precum: “Este greu, dar va trece”; “Nu vreau sa simt asta, dar accept ca asa este acum situatia” pun intreaga experienta intr-o alta lumina si o fac sa arate diferit – mai degrada un sant, decat o prapastie, mai degraba un deal, nu un munte de netrecut.
  • Planifici. Toti trecem prin astfel de momente. Tu te afli intr-unul. Ai mai fost, poate, in altele similare. Stabileste care sunt actiunile care in viitor te ocrotesc si te impiedica sa mai ajungi in astfel de momente. E mai greu sa faci planul despre “cum iesi din groapa” aflandu-te in groapa – insa, de multe ori, schimbarea apare atunci cand efortul de a nu schimba, de a ramane la fel este prea mare; cand neschimbarea doare mai mult decat schimbarea. Iar momentele acestea, de “fundul prapastiei”, ne pot da imboldul de a pune in practica lucrurile acelea diferite de care ne era, pana mai devreme, prea frica.
  • Pastreaza rutina – iti va da un sentiment de siguranta, normalitate si de putere. “Pot sa trec peste! Imi traiesc viata in ciuda acestui moment greu.”
  • Cere ajutorul. Fii bun si bland cu tine si accepta orice ajutor primesti. Mai mult: cere-l, cauta-l si foloseste-l. Daca ar fi vorba de orice altceva in afara de emotiile tale, ai accepta cu usurare ajutorul celorlalti – da-ti voie si aici sa il primesti.
  • Cauta pozitivul – orice lucru marunt care iti aduce bucurie, liniste si speranta. Cu cat te concentrezi in mod deliberat la asta, cu atat iti va deveni mai usor sa le identifici si sa te bucuri de ele.

Sper ca aceste informatii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a ce te ajuta in momentele dificile, iar daca ai nevoie de ajutor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea si primele 3 lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.